Лазіння по дереву або жердині


Лазити по стовпах або деревах повинен вміти кожен фізкультурник.У війну снайпери, спостерігачі, зв'язківці показували чудеса спритності й винахідливості, забираючись на верхівки високих дерев, щоб стежити звідти за ворогом, піднімаючись по гладким стовпів, щоб протягнути лінії проводів. Робила вони це спритно і вправно. Вони користувалися найвірнішими способами лазіння.
Лазание по толстому дереву или шестуЗа товстими стовпів або деревах лазай так. Встань близько стовпа (або дерева) і обхват його руками.Сильно напружуючи руки, пригорнися грудьми до стовпа і в той же час, швидко підскочивши, підтягни ноги можливо вище. Потім затисніть стовп ногами, зігнутими в колінах. Ноги можна тримати чи збоку стовпа (мал. 47, положення а), або в обхват його (положення б). Тепер піднімайся силою ніг, розпрямляючи їх, нібиЛазание по тонкому дереву или шестувідштовхуєшся, і захопили руками. А коли знову піднімешся на руках, то пригорнися знову грудьми до стовпа і зроби перехоплення ногами вище.
Вилазячи на велику висоту, можеш робити зупинки для відпочинку, утримуючись головним чином на ногах. Для цього обхвати дерево ногами, а ступні ніг зачепи один за одного. Потім, не відкидаючись від дерева, сядь нижче і звільни руки, щоб вони відпочили.
Коли злазить зі стовпа, повторюй всі рухи в зворотному порядку.
Якщо стовп або дерево тонкі, то влазити можна, як показано на рис. 48. При цьому переставляв черзі ліву ногу і ліву руку, а потім праву ногу і праву руку.